Urodilo sa veľa kvalitného hrozna, tešia sa vinohradníci

15.10.2013 Trebišov

Malá Tŕňa (TASR) - Tohtoročná úroda hrozna v slovenskej tokajskej oblasti potešila vinohradníkov, dosahuje nadpriemerné čísla v množstve i kvalite. "Množstvo je na niektorých parcelách možno aj o tretinu väčšie ako vlani. Cukornatosť dosahovala u muškátu žltého až 26-27 stupňov," uviedol pre TASR vinohradník Ján Šándor zo spoločnosti Tokaj & Co so sídlom v Malej Tŕni (okr. Trebišov). Cukornatosť podľa neho spĺňa kritériá pre výrobu tokajských vín vysokej kvality.

Aktuálne prebieha vo vinohradoch firmy zber odrody furmint, zbierala sa už tiež lipovina. "U týchto odrôd sa cukornatosť pohybuje od 22-23 stupňov," konštatoval Šándor. Počasie bolo cez rok podľa neho celkovo veľmi priaznivé. Vysoké teploty a sucho počas leta viniču s hlbokými koreňmi nepoškodili. "Nebol tlak infekčných chorôb, takže sme niečo ušetrili aj na chemických prípravkoch," dodal vinohradník.

Nedávne jesenné mrazy na niektorých nižších polohách už poškodili listovú plochu viniča, treba preto už len dozbierať úrodu. Súčasné počasie s dostatkom vlhkosti vyhovuje aj vytváraniu cibéb - bobuliam napadnutým ušľachtilou plesňou, ktoré sú základom pre vína najvyšších kvalít. "Už v tomto období sa vytvárajú cibéby na furminte, ako aj na lipovine. Pokiaľ počasie vydrží, bude to veľmi priaznivý rok aj pre výskyt cibéb, ktoré bude treba najmä v poslednej dekáde októbra pozbierať a urobiť z toho tokajské výbery," zhodnotil Šándor.

V súčasnosti je zber podľa vinohradníka len zhruba v jednej štvrtine, natiahne sa zrejme do prvej polovice novembra. "Myslím, že vinohradníci v tokajskej vinohradníckej oblasti môžu byť spokojní s tohtoročnou úrodou, čo sa týka kvality aj množstva," uzavrel Šándor.
 

Vyberte región